2009. október 31., szombat

Besamelmártás

A besamel (Sauce béchamel) egy könnyen, gyorsan elkészíthető alapmártás. Én elsősorban a lasagne-t készítem vele, de ízesítve párolt zöldségekhez, tengeri herkentyűkhöz is adhatjuk.

Hozzávalók:

5 dkg vaj
3 púpos ek. liszt
0,5 l forró tej

frissen őrölt bors

A vajat megolvasztom, majd a lisztet rászórom, és folymatos keverés mellett hevítem. Habverővel a legjobb keverni, mert a liszt könnyen megbarnulhat, és az nem cél. 1-2 perc múlva a forró tejet 3-4 részletben a lisztes vajhoz keverem. A masszát mindig homogénre (csomómentesre) keverem, csak azután jöhet hozzá a következő adag tej. Pár percig forralom, sóval, borssal ízesítem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése