2009. október 31., szombat

Legírozás, montírozás

Néha a szakácskönyvek, vagy receptek böngészése közben találkozhatunk különböző szakkifejezésekkel. A halandó ember gyermeke ritkán hallja a montírozás vagy a legírozás szót édesanyjától a vasárnapi ebéd készítése közben. Pedig mindenki készített már krémleveseket...

Legírozás:
Tejszínnel és tojássárgájával történő dúsítás. Használható krémlevesek, mártások készítésénél. Legírozás alatt és után az ételt forralni már nem szabad, mert a tojás kicsapódhat.
A tojást a tejszínnel egy külön tálban simára keverjük. A forró leves egy részét hozzácsurgatjuk, miközben habverővel keverjük. A cél, hogy a tejszínes tojás felforrósodjon anélkül, hogy összeugrana. A forró tejszínes keveréket folyamatos keverés mellett óvatosan visszaöntjük a leveshez.

Montírozás:
A forró, legírozott krémlevesbe vajdarabkákat keverünk. A vaj elolvad, és selymessé teszi a levest, ami mellesleg így nem fog "megbőrösödni".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése